Coaching

Jocul interior al coach-ului

Am avut ocazia deosebita sa particip la o cina cu Sir John Withmore la invitatia Business Edu si cu particparea colegilor din Asociatia Romana de Coaching.

Am intalnit un om care are o curiozitate fundamentala pentru viata si un explorator neobosit al unor teritorii necunoscute inca. Un lider autentic pentru care fizica sau economia se impaca foarte bine cu psihoterapia sau experientele transpersonale.

Am aflat ca "inner game" pentru un coach inseamna o buna experienta personala inainte de toate. Intrebarea care ramane e cat de mult si prin ce serie de experiente de referinta trece un coach sau un psihoterapeut pentru a fi un lider?

Sir John Whitemore, ca si Robert Dilts sau Sid Jacobson cu care am avut ocazia sa disut pe aceasta tema, sunt profesionisti care au participat activ la inceputul dezvoltarii unor noi domenii - coaching sau nlp. Au fost vremuri in care singura regula era ca nu era nici o regula.

Si Sir John a facut o paralela interesanta cu scubadiving. A inceput acesta asctivitate pe o insula unde nu avea decat un echipament rrudimentar. Isi invita prietenii acolo si faceau scufundari de mare adancime. Erau pasionati de ceea ce faceau. Si ani mai tarziu a mers la San Francisco cu fiul sau la un centru de scufundari. Acolo a fost intrebat daca are licenta de scufundator. Bineinteles ca a fost contrariat, insa, din cauza prezentei fiului sau, a trebuit sa  isi acorde 2 zile de scufindari la bazin cu un echipament greoi si complicat.

A venit insa si raspunsul instructorului pentru a justifica aceasta birocratie: " Turistii in ziua de azi vin pentru un weekend sa se distreze. Deschid o oferta turistica si isi spun - hai sa ne distram la scufundari. Si se avanta in adancuri fara a da atentie multor detalii, inclusiv celor legate de securitatea lor. Cei care au facut din pasiune scufundari la inceputuri sunt oameni care au luat aminte la fiecare amanunt si cunosc in detaliu procesul."

Un coach e  un lider al jocului interior.  Iar un lider asigura succesul lumii interioare in lumea exterioara.

Am plecat  de la intalnire cu curaj si cu increderea ca a fi stapan al jocului interior pe un drum nou si neexplorat e drumul cel bun.

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6030  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1537  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2471  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016