"The quality of our thinking will determine the quality of our future."
Edward de Bono

Gândirea este o parte din viaţă. Nu există probabil o altă abilitate care să fie mai importantă ca aceasta. Şi totuşi nu se dezvoltă de la sine. Copiii-lupi crescuţi în junglele africane nu ajung să gândeasca la un nivel uman satifacator. Deci, societatea şi civilizatia au un rol important în învăţarea acestei abilităţi. Însă spre deosebire de alte aptitudini pe care le cultivam cu sârguinţă la noi sau la copiii nostri (de a cânta, desena, dansa, etc), prea puţin ne-am cultivat sistematic si deliberat acest potential uriaş pe care îl avem. Dispunem în mod natural de capacitatea de a merge şi de a alerga, aşa cum dispunem de capacitatea de a gândi. Dar nu toţi câştigăm Jocurile Olimpice, ci doar atleţii care îşi valorifică întreaga capacitate, antrenându-se regulat. Chiar şi aşa, atleţii bine antrenaţi câştigă în faţa celor mai slab antrenaţi, chiar dacă toţi se bazează pe acelaşi dat natural.
În mod similar, scopul lecţiilor de gândire este ca oamenii să devină capabili să găsească soluţii imediat şi fără ezitare la probleme pe care altfel nu ar şti cum să le rezolve. Poate că nu oricarei persoane îi este util să alerge cel mai rapid, dar tuturor ne este util, oricând în viaţă, să gândim cât putem de eficient.
 
Lecţiile de gândire CoRT sunt singurele materiale prin care putem face acest lucru, fiindcă sunt special concepute pentru predarea gândirii ca abilitate de bază. Lecţiile sunt simple, practice şi clare. Formatul lor permite să fie folosite cu persoane între 6 ani până la maturitate, cu QI între 75 şi 140, în şcoli pentru copii cu dizabilităţi, cât şi în şcoli pentru copii supradotaţi pentru că procesele de bază ale gândirii sunt aceleaşi la orice vârstă.

Lecţiile CoRT au fost create de dr. Edward de Bono (detalii aici link) în anii 70 şi sunt folosite din ce în ce mai mult, în ţări precum USA, UK, Irlanda, Canada, Australia, Israel, Malta.
 
Edward de Bono defineşte gândirea ca deprinderea de operare cu care inteligenţa acţionează asupra experienţei. Dacă inteligenţa este puterea motorului unei maşini, atunci gândirea este similară abilităţilor de a şofa. Se spune în mod obişnuit că o persoană cu un QI ridicat este automat si un bun gânditor. Nu este neapărat aşa. Din acest motiv, multe şcoli pentru copii supradotaţi ajung să folosească CoRT pentru a evita „capcana inteligenţei” care se produce atunci când un coeficient mare de inteligenţă nu este însoţit de deprinderi efective de gândire.
 
Gândirea nu este un subiect care poate fi învăţat prin receptarea pasivă a informaţiilor. Gândirea poate fi dezvoltată cel mai bine prin acţiune şi interacţiune. De aceea, practica este partea cea mai importantă din lecţie. De fiecare dată, studenţii lucrează în grup sau individual asupra a mai mulţi itemi pentru ca atenţia să fie acordată asupra procesului şi nu asupra conţinutului. Exemplele şi ilustraţiile sunt clare, astfel încât să se evite mereu supra-complicarea şi confuzia. Principiile de predare sunt: simplu, practic, clar şi concentrat.
 
Lecţiile CoRT diminuează procese dăunătoare care se manifesta de obicei în gândirea obişnuită, cum ar fi:
- a aluneca fără voie de la o idee la alta, îndepărtându-te de subiect
- a judeca înainte de a gândi: a lua imediat o poziţie şi apoi a apăra acea poziţie sau a ataca poziţia opusă
- a duce lucrurile la extrem (pentru a arăta ca o idee este imposibilă, fără a căuta o cale de mijloc ca soluţie)
- a lua în calcul doar o parte a unei situaţii ( ceea ce duce la concluzii eronate, dificil de identificat fiindcă nu demersul logic este corect)

În urma însuşirii abilităţilor de gândire din lecţiile CoRT, vei putea să:
- îţi lărgeşti percepţia asupra realității
- îţi organizezi gândirea pentru a atinge un maxim de eficienţă
- îţi dezvolţi capacitatea gândirii practice pentru a găsi soluţii ablicabile în realitate
- poţi să priveşti obiectiv propria gândire şi a celorlalţi
- ai o mai mare încredere în abilitatea ta de a gândi
- eşti pregătitit să gândeşti şi să faci comentarii asupra oricărui subiect
- eşti dispus să asculţi ideile celorlalţi, oricât de diferite ar fi de ale tale
- iei cele mai bune decizii fiindcă ştii să iei în considerare toate aspectele unei situaţii.
 
10 lectii (din primul modul) sunt:
1. PLUS, MINUS, INTERESANT
2. IA IN CONSIDERARE TOTI FACTORII
3. REGULI
4. SECVENTE SI CONSECINTE
5. SCOPURI SI OBIECTIVE
6. PLANIFICARE
7. STABILIREA PRIORITATILOR
8. ALTERNATIVE, POSIBILITATI, ALEGERI
9. DECIZII
10. PUNCTELE DE VEDERE ALE ALTOR PERSOANE
 
TRAINER: psih. Mihaela Zaharia, trainer autorizat de Bono Thinking Systems.
Lecţiile CoRT sunt împărţite în 6 secţiuni a câte 10 lecţii:

CoRT 1 - Lărgirea percepţiei (lecţiile 1-10) Ajută cursanţii să-şi lărgească percepţia – lucru fundamental pentru gândire aşa cum e vocabularul pentru citire.

CoRT 2 - Organizare (lecţiile 11-20) Arată cursanţilor cum să-şi organizeze gândirea

CoRT 3 - Interacţiune (lecţiile 21-30) Ajută cursanţii să observe gândirea aplicată în argumentare, felul în care un punct de vedere este prezentat sau apărat.

CoRT 4 - Creativitate (lecţiile 31-40) Cursanţii află cum să schimbe concepte şi patternuri pentru a obţine rezultate noi

CoRT 5 - Informaţii şi sentimente (lecţiile 41-50) Răspunde la întrebările: Ce informaţii avem ? Cum putem obţine alte informaţii ? Ce valori şi sentimente putem aplica acestor informaţii ?

CoRT 6 - Acţiune (lecţiile 51-60) Introduce simboluri vizuale care pot fi folosite în gândirea directă